Definitie van een waterontharder: wat is dit precies?

Een waterontharder is een apparaat of een scheikundige stof waarmee hard water omgezet wordt in zacht water. Om dit te bewerkstelligen moet het kalkgehalte in water verlaagd worden. Dit proces staat bekend als waterontharding, dat al sinds ongeveer het jaar 1900 wordt toegepast. Toen al gebruikte men de techniek van het uitwisselen van ionen om kalk aan water te kunnen onttrekken. Naast deze methode, worden er ook andere technieken gebruikt om het water zuiverder en beter drinkbaar te maken, namelijk via omgekeerde osmose of elektromagnetisme. Verder worden er nog twee types waterontharders onderscheiden, namelijk de mechanische ontharder en de elektronische uitvoering. Meer informatie op waterontharder-specialist.be.

Ionische waterontharding

Het meest efficiƫnte en daarom ook voorkomende soort waterontharding gebeurt via ionenuitwisseling. Hierbij wordt een machine gebruikt met harskorrels erin. Dit zorgt voor een uitwisseling van calciumionen en magnesiumionen voor natriumionen. Op deze wijze wordt het water ontkalkt. Wanneer de korrels hars zijn verzadigd, moet de cilinder worden schoongemaakt of geregenereerd. Meestal gaat dit automatisch via een zoutoplossing die in het apparaat is verwerkt. Het pekel spoelt de kalkresten en magnesium van de hars af, waarna de filter weer helemaal schoon is en de waterontharding weer gedaan kan worden.

Omgekeerde osmose als onthardingstechniek

Voor waterontharding wordt ook osmose gebruikt als techniek. Hierbij pompt het apparaat onder hoge druk leidingwater door meerdere filters heen. Een membraan filtert hierbij kalk, viezigheid, mineralen en zouten uit het water. Deze methodiek is vooral gangbaar in de industriƫle sector en wordt toegepast door onder meer fabrieken en laboratoria. Voor consumenten is dit type ontharding niet zo geschikt, voornamelijk vanwege het onderhoud dat dit systeem vereist.

Elektromagnetische waterontharding

Een laatste methode om water te ontharden is elektromagnetische waterontharding. Hierbij worden krachtige magneten rond de waterleiding geklemd, waardoor het water volgens de betreffende fabrikanten ontkalkt. Wetenschappelijk is echter nog niet aangetoond dat deze techniek werkt, omdat de samenstelling van het water niet aantoonbaar verandert.